WhatsApp
WhatsApp
ben-s.nlboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheerscherp financieel advies

De 5 meest gestelde vragen over nieuwbouw

Of het nu de eerst, tweede of derde keer is dat u een woning koopt, het kopen van een nieuwbouwwoning is anders dan het kopen van een woning die al (be)staat. Wij begeleiden u daar graag bij. Wij hebben de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet. Uiteraard lichten wij nog graag het een en ander verder toe.

1. Wat houdt een optie in?

Een optie is een periode om uit te kunnen zoeken of u verder wilt met de nieuwbouwwoning of niet. We houden het bouwnummer tijdelijk kosteloos voor u gereserveerd. De duur van de optie is in overleg. Tijdens deze periode zorgen we ervoor dat u alle informatie compleet krijgt om een beslissing te kunnen nemen. We begeleiden u, eventueel in samenwerking met een aantal specialisten, op onderstaande gebieden:
a. de financiering van een (nieuwbouwbouw)woning;
b. de verkoop van de eventuele eigen woning (waardebepaling);
c. de mogelijkheden van woningaanpassing (meerwerk).

a. Kan ik de nieuwe woning betalen?

De meest optimale financiering hangt af van uw persoonlijke omstandigheden (o.a.: uw woonsituatie, eventuele restschuld, eigen geld, ouders financieren mee etc.). Het is belangrijk om de financiële gevolgen en de haalbaarheid van de eventuele aankoop in kaart te brengen. Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat het kopen van een nieuwbouwwoning anders verloopt dan een woning die reeds bestaat. Het is om deze redenen belangrijk om contact te hebben met een onafhankelijke financieel adviseur die u hierin begeleidt. Neem contact met ons op voor meer informatie of voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

b. Ik heb een eigen woning en nu?

Indien u in het bezit bent van een eigen woning, is het voor het totale financiële plaatje van belang de waarde en de overwaarde dan wel restschuld te laten bepalen van de eigen woning. In dit kader biedt Boekholt & partners makelaardij en onze directe partner ben-s.nl u een vrijblijvende waardebepaling/verkoopadvies aan.

Wanneer u besluit om eerst de eigen woning te verkopen alvorens over te gaan tot koop van de nieuwbouwwoning zijn er diverse mogelijkheden. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

c. Aanpassen woning naar eigen wens (meerwerk)

Een bouwbedrijf biedt haar kopers vele keuzemogelijkheden aan om de woning helemaal naar eigen wens te maken. Deze keuzemogelijkheden staan beschreven in de koperskeuzelijst en bestaat meestal uit 3 delen:
- ruwbouwlijst: bijv. woningverlenging, garage etc.;
- afbouwlijst: bijv. wandcontactdozen, loze leidingen etc.;
- showroom: bijv. keuken, sanitair en tegelwerk.

Indien u tot koop van de woning bent overgegaan en de bouwer aangeeft de bouw in te plannen, worden de keuzes vastgelegd bij de bouwer tijdens een gesprek met de kopersbegeleider. Dit zogenaamde meerwerk is weer mee te financieren in de hypotheek.

2. Koopbeslissing

U weet inmiddels wat u kunt besteden en wat de bijbehorende maandlasten zijn. U weet ook wat de eventuele eigen woning zou moeten opbrengen of u heeft deze inmiddels al verkocht. U weet globaal wat u aan extra posten wilt meenemen aan meerwerk voor de woning. Kortom, tijd om een keuze te gaan maken. Wanneer u wilt kopen, maar uw eigen woning eerst nog moet verkopen, dan is het bij sommige projecten mogelijk om de optie met een optieverklaring onder voorbehoud verkoop eigen woning te verlengen (informeer naar de voorwaarden). Wanneer u geen eigen woning meer te verkopen heeft, tot koop wenst over te gaan, dan stellen we de koop-/aannemingsovereenkomst voor u op.

3. Wat houdt de koop-/aannemingsovereenkomst in?

In de koop-/aannemingsovereenkomst verplicht de aannemer zich tot het bouwen van de woning en het leveren van de bijbehorende grond. De koper wordt verplicht tot het betalen van o.a. de koopsom. In de overeenkomst staat meestal opgenomen:
- het voorbehoud van financiering van 2 maanden;
- de opschortende voorwaarden dat de aannemer voldoende verkocht moet hebben, de onherroepelijke bouwvergunning gereed dient te zijn en dat er goedkeuring is het betreffende garantie-instituut. Vaak wordt er een termijn van ca. 6 maanden gehanteerd als uiterste datum na ondertekening van de overeenkomst voor het vervallen van de opschortende voorwaarden.

4. Wanneer start bouw?

Wanneer de aannemer voldoende objecten heeft verkocht, de onherroepelijke bouwvergunning er is en er goedkeuring is van Woningborg op het plan, wordt de brief aan de koper gestuurd dat de bouw kan worden ingepland.

5. Wanneer gaat u betalen?

Zodra alle opschortende voorwaarden zijn verstreken gaat de bouw van start en kan de grond in eigendom worden genomen. De notaris nodigt u uit om de hypotheekakte (grondakte) te laten passeren. Indien de bouw reeds is gestart betaalt u bij de notaris de grondkosten plus de reeds vervallen bouwtermijn(en) en eventuele grond- en bouwrente.

Zodra de hypotheekakte is gepasseerd bij de overdracht moet u aan de bank - in principe al tijdens de bouw - het volledige bedrag aan rente over het geleende bedrag gaan betalen. Hier kan echter door de bank een rentebedrag van worden afgetrokken wat de bank jou weer betaalt, omdat een deel van het hypotheekbedrag bij de bank in depot blijft staan. U betaalt op deze manier uitsluitend rente over het opgenomen geld.

Na betaling van de laatste termijn is de woning klaar en vindt de sleuteloverdracht plaats. Nu is voor u de tijd aangebroken om uw huis verder naar eigen wens af te werken.

nieuwbouwprojecten

 

Klanten beoordelen

9,5

Bekijk alle referenties

Wilt u niets missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden van de woningmarkt.

 

Partners in wonen: