Eén van onze makelaars maakt graag een afspraak met u om uw woning te bekijken. Samen met u maken wij een rondje door het huis om de waarde van de woning te bepalen. Aan de hand van deze waardebepaling stellen wij een visie/verkoopstrategie op. Hierin staan de pluspunten van het huis, eventuele verbeterpunten die nodig zijn om het huis goed te kunnen verkopen en het bedrag waarvoor we uw huis in de markt willen zetten. Zowel de waardebepaling als de verkoopstrategie zijn vrijblijvend. U kunt een vervolgafspraak maken of besluiten om niet met ons in zee te gaan; u bent daar geheel vrij in.
In principe krijgt u een vaste makelaar toegewezen tijdens het gehele verkoopproces. Het voordeel een groot kantoor is echter dat u niet afhankelijk bent van één makelaar. Mocht uw vaste makelaar niet in de gelegenheid zijn, dan kan dit moeiteloos worden overgenomen door één van onze collega’s.
Wij willen een duidelijk beeld scheppen van wat u van ons kunt verwachten. Met deze verkoopstrategie weet u precies welke koers wij willen gaan varen. De waardebepaling is gebaseerd op onze ervaring op de woningmarkt. Daarnaast hebben wij als NVM-makelaar toegang tot een programma waarmee we kunnen zien voor welke bedragen woningen in de buurt zijn verkocht.
In deze huidige woningmarkt is het noodzakelijk om mensen binnen te krijgen door de juiste prijsstelling in combinatie met een goede presentatie. Een ‘te’ hoge vraagprijs zal resulteren in een lange verkooptijd en een lagere opbrengst. Let wel: onze verkoopstrategie is puur een advies. U bepaalt zelf of u dit advies wilt opvolgen. De vervolgstappen overleggen we samen met u.
Sinds 2003 is het verplicht om bij de koop van een woning een koopovereenkomst/koopakte op te stellen. Een koopovereenkomst en koopakte betekenen in de praktijk hetzelfde. Alle afspraken tussen koper en verkoper staan hierin beschreven: de koopsom van een woning, eventuele ontbindende voorwaarden van de koper, de leveringsdatum van een woning, de beschrijving van roerende zaken die eventueel worden overgenomen, de prijs van roerende zaken en overige afspraken. Sinds 2003 is het geen verplichting meer om een mondelinge overeenkomst na te komen bij de aanschaf van een huis. Zorg er daarom voor dat u na een mondelinge overeenkomst dit ook schriftelijk bij ons laat vastleggen.
Door het opnemen van ontbindende voorwaarden in een koopcontract verschaft u een extra stok achter de deur mocht de koop, om wat voor reden dan ook, niet doorgaan. Wanneer u een huis wilt kopen en wilt bieden op een woning, maakt u de ontbindende voorwaarden kenbaar bij het uitbrengen van het bod. Voor de verkoper vormen de ontbindende voorwaarden een belangrijk onderdeel van het bod. Hierdoor wordt het voor de verkoper interessant of juist minder interessant. Het is aan te raden om deze voorwaarden op te laten stellen door een makelaar, omdat wij precies weten hoe we dit het beste kunnen formuleren.
Enkele voorbeelden van ontbindende voorwaarden kunnen zijn:
Onder voorbehoud van financiering, Nationale Hypotheek Garantie, uitkomst bouwtechnische keuring en vergunning van de gemeente
De bedenktijd na het tekenen van een koopcontract bedraagt drie dagen en geldt alleen voor de koper van een woning. In deze periode kunt u het getekende koopcontract zonder reden of bijkomende kosten ontbinden. Wanneer zowel de kopende- als verkopende partij het koopcontract hebben ondertekend, gaat de bedenktijd om 00:00 uur in. De bedenktijd eindigt drie dagen later op 23:59 uur.
De kosten koper wordt vaak aangeduid met k.k. Dit is een aankoopstructuur van woningen/onroerend goed waarbij de koper naast de koopsom ook de wettelijke bijkomende kosten moet betalen. Deze bijkomende kosten bestaan uit: notariskosten, de inschrijving van de aktes bij het kadaster en 2% overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is de belasting die u betaalt voor het kopen van een huis.
De vraagprijs voor een woning kan kosten koper (k.k.) of vrij op naam (v.o.n.) zijn. Dit bepaalt de verkopende partij. Vrij op naam houdt in dat u als koper geen extra kosten voor de woning hoeft te betalen bovenop de koopsom. U hoeft dan geen notariskosten en overdrachtsbelasting te betalen. Vrij op naam komt in de praktijk alleen voor bij nieuwbouw.
Courtage is de vergoeding voor een makelaar. De courtage is vaak een vooraf afgesproken bedrag of een percentage van de koopsom. Zodra een makelaar door bemiddeling een overeenkomst tussen koper en verkoper tot stand heeft weten te brengen, heeft hij recht op courtage. De courtage wordt uiteindelijk betaald bij de notaris.
Bij Boekholt & partners werken we het liefst met een vanafprijs. De vanafprijs is de minimale startprijs die een potentiële koper moet bieden voor een huis. Er wordt dus omhoog geboden.
De vanafprijs biedt voor de verkoper een aantal voordelen:
U wilt een woning kopen, maar twijfelt of u dit zelf kunt doen. Wij willen hier graag bij helpen. Het kiezen voor een aankoopmakelaar brengt vele voordelen met zich mee. Heeft u een woning gezien die u wilt bezichtigen? Wij gaan met u mee. Wij kennen de lokale huizenmarkt en kunnen een goed schatting maken over de waarde van de woning. Wij doen de inspectie van de bouwkundige staat, geven advies over bouwtechnische keuring (of dit noodzakelijk is of niet) en controleren de afrekening en de akte van levering bij de notaris. Daarnaast wordt een bod van een aankoopmakelaar sneller serieus genomen waardoor u sneller een voet tussen de deur krijgt.
Het inschakelen van een aankoopmakelaar levert u tijdsbesparing, maar ook geldbesparing op. Wij ontzorgen u graag! Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden van de woningmarkt.