Zodra de verkoper en koper het (via een makelaar) eens zijn geworden over de prijs, opleveringsdatum en ontbindende voorwaarden worden deze afspraken door een makelaar vastgelegd in een koopovereenkomst/koopakte.
Om verwarring bij u te voorkomen; een koopovereenkomst en koopakte betekenen in de praktijk hetzelfde. Sinds 2003 is het verplicht om bij de koop van een woning een koopovereenkomst/koopakte op te stellen. In de koopovereenkomst/koopakte worden alle afspraken tussen koper en verkoper beschreven.
De volgende onderdelen worden in een koopovereenkomst/koopakte beschreven:
Tot 2003 was een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig. Sinds 2003 is het geen verplichting meer om een mondelinge overeenkomst na te komen bij de aanschaf van een huis. Zorg er daarom voor dat u na een mondelinge overeenkomst de overeenkomst, tussen koper en verkoper, ook schriftelijk vast laat leggen bij een makelaar.
Ontbindende voorwaarden zijn een belangrijk onderdeel van een koopcontract/koopakte. Door het opnemen van ontbindende voorwaarden in een koopcontract verschaft u voor uzelf een extra stok achter de deur mocht de koop, om wat voor reden dan ook, niet doorgaan. Wanneer u als koper wilt bieden op een woning moet je de ontbindende voorwaarden bij het uitbrengen van het bod kenbaar maken. Dit is voor de verkoper onderdeel van het bod aangezien de koper hierdoor voor de verkoper interessant of juist minder interessant wordt.
Bij het opstellen van het (voorlopig) koopcontract is het voor de koper verstandig om op te nemen dat de aankoop van een woning niet doorgaat als hij de financiering niet rond kan krijgen voor datum X. Gemiddeld zijn er zo’n vijf á zes weken nodig om de financiering voor een woning rond te krijgen. Houd voor deze ontbindende voorwaarde in ieder geval dus zes weken aan.
Veel woningkopers sluiten Nationale Hypotheek Garantie af bij hun hypotheek. NHG geeft u als koper vele voordelen, zoals: een lagere rente en meer zekerheid voor jou en de bank. Helaas lukt het niet iedereen om de NHG af te sluiten. Het is daarom aan te raden om hierover een ontbindende voorwaarde in het koopcontract te laten opnemen waarin staat dat de aankoop niet door hoeft te gaan als u geen hypotheek kan afsluiten met NHG. NHG kan aangevraagd worden tot een bedrag van maximaal €245.000,-.
Een bouwtechnische keuring is een onderzoek naar de gehele staat van een woning/onroerend goed. Deze keuring wordt gedaan door een bouwtechnisch specialist. Neem daarom in uw koopcontract altijd een maximaal bedrag aan onderhoudskosten op, mochten er grote gebreken of onderhoudskosten geconstateerd worden. Op deze manier kunt u altijd afzien van de aankoop.
Bent u ondernemer en wilt u vanuit huis werken of bent u van plan om zwaar te verbouwen aan uw koopwoning? Dan heeft u een vergunning nodig van de gemeente. Het is aan te raden om hierover een ontbindende voorwaarde in het koopcontract te zetten wanneer de vergunning niet wordt verstrekt.
Het opstellen van ontbindende voorwaarden kunt u als koper zelf doen. Wanneer de voorwaarden echter onduidelijk zijn geformuleerd, kan dit tot juridische problemen leiden. Het is daarom aan te raden om ontbindende voorwaarden op te laten stellen door een makelaar, aangezien zij precies weten hoe ze bepaalde ontbindende voorwaarden moeten formuleren.
De bedenktijd na het tekenen van een koopcontract bedraagt 3 dagen. Binnen deze 3 dagen kunt u het getekende koopcontract zonder reden of bijkomende kosten ontbinden. Wanneer zowel de kopende als verkopende partij het koopcontract hebben ondertekend gaat de bedenktijd om 00:00 uur in. De bedenktijd eindigt 3 dag later op 23:59 uur.
Voorbeeld: het koopcontract is op dinsdag door beide partijen ondertekent, de bedenktijd gaat dan woensdag om 00:00 uur in en eindigt op vrijdag om 23:59 uur.
Kosten koper, oftewel k.k., is een aankoopstructuur van woningen/onroerend goed waarbij de koper naast de koopsom ook de wettelijke bijkomende kosten moet betalen. Deze bijkomende kosten bestaan uit: notariskosten, de inschrijving van de aktes bij het kadaster en 2% overdrachtsbelasting.
De vraagprijs voor een woning kan kosten koper (k.k.) of vrij op naam (v.o.n.) zijn. Dit bepaalt de verkopende partij. Vrij op naam houdt in dat u als koper, bovenop de koopsom, geen extra kosten voor de woning hoeft te betalen. De kosten die u in het geval van vrij op naam dus niet hoeft te betalen zijn de notariskosten en overdrachtsbelasting.
Vrij op naam objecten komen in de praktijk vaker voor bij nieuwbouw dan bij bestaande bouw objecten.
Het kiezen voor een aankoopmakelaar brengt vele voordelen met zich mee. Het levert o.a. ontzorging, tijdsbesparing, maar ook geldbesparing op.
Bij Boekholt & partners zijn we van 09:00 uur tot 17:30 uur telefonisch bereikbaar om een bezichtiging in te plannen via 050 – 311 46 46. Via de mail heeft u tijdens kantoortijden binnen 24 uur van ons een reactie. Geef direct door welke dagen u het beste uitkomen, dan kunnen we direct een bezichtiging voor u inplannen.
Nee, als u de vraagprijs biedt is de verkoper niet verplicht om de woning ook voor de vraagprijs te verkopen. ‘De vraagprijs van een woning moet worden gezien als een uitnodiging om een bod uit te brengen’, aldus de Hoge Raad.
Overdrachtsbelasting is de belasting die u betaalt voor het kopen van een huis. De overdrachtsbelasting in 2019 bedraagt 2%.
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden van de woningmarkt.