WhatsApp
WhatsApp
ben-s.nlboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheerscherp financieel advies

Informatieve blogs van NVM makelaar Boekholt & partners Groningen. Laat je verrassen en mis niets over de woningmarkt in Groningen en nieuwbouwprojecten. 

navigeren door de afbeeldingen kan met de pijltjes toetsen
Moet ik eigenlijk nog wel overbieden?
Moet ik eigenlijk nog wel overbieden?

Boekholt & partners makelaardij: "Ja en nee. Dat is niet een kwestie van zwart of wit, er zit nog een behoorlijk stuk aan grijs gebied tussen. Kijken we echter naar de trend van de afgelopen jaren en de huidige situatie, dan kunnen we zeggen dat overbieden niet altijd meer noodzakelijk is en in de huidige markt minder gebeurt.

Iedereen weet dat er in de afgelopen jaren flink overboden moest worden om überhaupt in aanmerking te komen voor een woning. De krapte aan huizen, de lage rentes. Het zijn allemaal oorzaken geweest voor de ‘gekte’ op de woningmarkt. Een jaar geleden werd 80 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. De hitte is inmiddels uit de woningmarkt, door onder andere de stijgende rentes en dat zie je dan ook direct terug in de cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar werden veel minder woningen voor de vraagprijs of meer verkocht. Slechts 30 procent van de verkochte woningen gingen voor meer dan de vraagprijs naar een nieuwe eigenaar.

Zoals gezegd is er dus geen keiharde ja of nee als antwoord op de vraag of je in deze tijd nog moet overbieden. Dat hangt uiteraard af van bepaalde factoren die tijdens het proces van bezichtigen tot kopen aan de orde zijn. Bijvoorbeeld de populariteit van de woning en daarmee de hoeveelheid aan concurrenten. Hoe meer geïnteresseerden, hoe groter de kans dat je moet overbieden om in aanmerking te komen voor de woning. Ook de locatie kan een bepalende factor zijn. Staat de woning in een zeer gewilde buurt of regio met beperkt aanbod, dan kan de vraag groter zijn dan het aanbod. Ook dan kan overbieden nodig zijn om op te vallen tussen andere potentiële kopers. Er kunnen ook emotionele redenen zijn waarom je wil overbieden. Bijvoorbeeld omdat de woning vroeger van je oma is geweest of omdat het voorzieningen heeft die andere huizen niet hebben. Of omdat dit huis op loopafstand van de basisschool staat. Je wil de woning per se hebben en daarom kun je voor de zekerheid overbieden.  

Wil je overbieden, check dan wel altijd je financiële status. Bied nooit meer dan je financieel kan opbrengen. Een mooi huis is fantastisch, maar daar heb je niets aan als je het hoofd niet meer boven water kunt houden. Vraag advies aan je makelaar wanneer het op bieden aankomt en geef daarbij goed je wensen aan. De makelaar gaat jou helpen met het indienen van het best passende bod."

 

Klanten beoordelen

9,5

Bekijk alle referenties

Wilt u niets missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden van de woningmarkt.

 

Partners in wonen: