WhatsApp
WhatsApp
ben-s.nlboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheerscherp financieel advies

Informatieve blogs van NVM makelaar Boekholt & partners Groningen. Laat je verrassen en mis niets over de woningmarkt in Groningen en nieuwbouwprojecten. 

navigeren door de afbeeldingen kan met de pijltjes toetsen
Een huis kopen met erfpacht
Een huis kopen met erfpacht

Een huis kopen met erfpacht

Een huis kopen met erfpacht, hoe zit dat en wat komt daar allemaal bij kijken? Je leest het hier. 

Wat is erfpacht?

Of de woning nu in Groningen of in Amsterdam staat, op kleigrond of op zand, een woning staat op grond. Je hoort ook wel de termen kavel of perceel voorbij komen, maar dat betekent hetzelfde als grond. Als je een woning gaat kopen kan dat een woning zijn op “eigen” grond. Je koopt dan een woning én de grond waarop de woning staat. Maar het kan ook zijn dat je een huis koopt met erfpacht. Dit betekent dat je enkel de woning koopt, maar dat de grond in bezit blijft van de grondeigenaar. Jij huurt de grond dan van de eigenaar en betaalt daarvoor erfpachtcanon. Dit houdt in dat je een periodieke vergoeding betaalt aan de grondeigenaar.

Huis kopen met erfpacht

Ook vandaag de dag staan er nog veel woningen op grond met erfpacht. Wat houdt dit in voor jou als koper? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen

De prijs van woningen waarop erfpacht rust is vaak erg aantrekkelijk. De prijs van de grond wordt namelijk niet meegerekend in de verkoopprijs, waardoor de woningprijs (een stuk) lager ligt. Dit kan dus heel gunstig zijn wanneer je een niet al te groot budget hebt en/of starter bent.

Erfpacht is fiscaal aftrekbaar. Je kunt de betaalde erfpachtcanon bij de belastingaangifte aftrekken van je belastbaar inkomen.

Je kunt de erfpachtcanon vooruitbetalen of afkopen. Het is mogelijk om de erfpachtcanon voor langere tijd vooruit te betalen of zelfs af te kopen.
Let op: Wanneer je de erfpachtcanon voor langere tijd afkoopt, is deze niet fiscaal aftrekbaar. Als je hier een lening voor afsluit, is de rente over deze lening wel aftrekbaar van het belastbaar inkomen.

Nadelen

Geldverstrekkers zijn niet altijd even toeschietelijk als het om een woning met een erfpachtcanon gaat. Het is daarom verstandig om samen met een hypotheekadviseur naar een koop met erfpachtcanon te kijken.

Wanneer je het recht van erfpacht koopt, word je geen eigenaar van de grond maar erfpachter. Je bouwt dus geen vermogen op over de grond.

De erfpachtcanon kan stijgen, waardoor je geen zekerheden hebt over de erfpachtkosten.

Huizen met erfpacht kunnen heel gunstig zijn om te kopen omdat de prijzen lager liggen. Toch is het ook een feit dat een huis met erfpacht moeilijk verkoopbaar is. Juist omdat je geen grondeigenaar wordt, maar extra kosten zult houden ten aanzien van de “pacht”.

Heb je vragen? Vraag ze in onderstaand formulier en we nemen z.s.m. contact met je op. 

 

Klanten beoordelen

9,5

Bekijk alle referenties

Wilt u niets missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden van de woningmarkt.

 

Partners in wonen: