Van A tot G: alles wat u moet weten over het energielabel

Als u bezig bent met de koop of verkoop van uw woning, dan heeft u het vast al voorbij zien komen: het energielabel. Dit label geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning en is vanaf 2015 verplicht voor elk huis. 

Lage energierekening
Met de klassen A (groen en zeer zuinig) tot en met G (rood en zeer onzuinig) wordt aangegeven hoe energiezuinig een woning is. Belangrijk, want een energiezuinige woning betekent vaak een lagere energierekening, meer comfort en minder CO2-uitstoot. Daarnaast stijgt de waarde van uw woning als u een woning heeft die hoog scoort op energiezuinigheid. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Vraag altijd naar het energielabel als u een huis koopt!

Aanpassen aan de huidige situatie
Begin 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel gekregen. Als u uw huis wilt verkopen, vergeet dan niet het indicatieve energielabel aan te passen aan de huidige situatie. Dit kan gewoon online via www.energielabelvoorwoningen.nl. U kunt ook uw bestaande energielabel vernieuwen als u bijvoorbeeld extra energiebesparende maatregelen heeft genomen. Het aanvragen of aanpassen verloopt in zes stappen.

6 stappen om uw energielabel aan te passen

  1. Ga naar www.energielabelvoorwoningen.nl en log in met uw DigiD.
  2. Controleer de gegevens van uw woning en pas het eventueel aan.
  3. Voeg bewijsmateriaal toe aan het online woningdossier. Een digitale brochure van de woning van de makelaar volstaat als bewijsmateriaal. U kunt gewoon een pdf uploaden.
  4. Selecteer vervolgens een erkend deskundige die het bewijs gaat controleren. Dit kan een energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist zijn.
  5. Verstuur de gegevens.
  6. Ontvang het energielabel.

Voorkom een boete
De door u uitgekozen deskundige komt dus niet bij u langs, maar controleert uw gegevens op afstand. Gemakkelijk toch? Als de gegevens zijn goedgekeurd, dan ontvangt u per e-mail het definitieve energielabel van de Rijksoverheid. Na uw akkoord wordt het label automatisch geregistreerd. Het definitieve energielabel ontvangt u binnen een paar dagen. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de reactietijd van de deskundige en de juistheid van het bewijsmateriaal. Het regelen van een definitief energielabel kost enkele tientjes. Een koper heeft recht op dit label. Als een definitief label ontbreekt bij de verkoop van uw woning, kunt u een boete van maximaal 405 euro verwachten. Even doen dus!

Even opletten!  
Een energiezuinig huis kan zorgen voor een lagere energierekening, maar het energieverbruik van soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan toch van elkaar verschillen. De energierekening hangt namelijk ook af of u zuinig stookt, hoeveel warm water u gebruikt, hoeveel apparaten u heeft en hoe intensief u die gebruikt. Het label geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn. Het zegt niets over uw verbruik.