WhatsApp
WhatsApp
ben-s.nlboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheerscherp financieel advies

Informatieve blogs van NVM makelaar Boekholt & partners Groningen. Laat je verrassen en mis niets over de woningmarkt in Groningen en nieuwbouwprojecten. 

met pijltjes toetsen kan worden genavigeerd
2021 – Veranderingen op de woningmarkt?
2021 – Veranderingen op de woningmarkt?

Alweer een dikke maand geleden zijn er wettelijke en fiscale veranderingen ingegaan voor huizenbezitters, verkopers en kopers. De volgende 8 punten zijn belangrijk om te weten:

1. Studieschuld telt minder mee bij aanvraag hypotheek.

Goed nieuws! Anno 2021 weegt de studieschuld bij een aanvraag van een hypotheek minder zwaar dan bij de berekening van de maximale hypotheek.

2. Starters betalen geen overdrachtsbelasting meer.

Door een wetswijziging betalen starters, jonger dan 35 jaar oud, geen overdrachtsbelasting meer. Voorheen was de overdrachtsbelasting 2% van de aankoopprijs. De woningmarkt loopt op dit moment vast, daarom is deze wetswijziging ingevoerd. Het moet ervoor gaan zorgen dat starters geholpen worden in het vinden van een woning.

3. Beleggers betalen meer overdrachtsbelasting.

Voor de particuliere beleggers is dit helaas een heel ander verhaal. Zij moeten nu 6% meer overdrachtsbelasting betalen. Dit geldt alleen voor kopers die zelf niet in het gekochte huis gaan wonen.

4. Een hogere hypotheek voor tweeverdieners.

Het laagste inkomen telt nu voor 90% mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Hiervoor telde dit voor 80% mee. Door deze wijziging van 10% zijn tweeverdieners in staat om meer te lenen.

5. De renteaftrek versneld naar beneden.

De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd. Het tarief waartegen de hypotheekrente in aftrek kan worden gebracht was maximaal 46%. Dit percentage is nu gedaald naar 43%, in 2022 wordt dat 40% en in 2023 36,9%.

6. Een duurder energielabel.

Je energielabel online aanvragen is verleden tijd. De energieadviseur moet nu langs komen om de bestaande woningen te keuren. En hier zitten natuurlijk kosten aan verbonden. De rijksoverheid voorspelt dat het energielabel voor een eengezinswoning gemiddeld uitkomt op € 190,- en een appartement op gemiddeld € 100,-. Dit is geen wettelijk vastgestelde prijs en zal dus in de praktijk kunnen verschillen per energieadviseur.

7. De belasting op gas is omhooggegaan.

De energiebelastingen op gas zijn sinds januari 2021 drie cent gestegen. Toch zal je hier niet veel van merken, een huishouden met een gemiddeld energieverbruik krijgt namelijk per jaar € 31,- extra energiebelasting terug.

8. Er zijn strengere geluidseisen voor airco’s en warmtepompen.

Airco’s en warmtepompen die buiten de woning staan mogen niet meer dan 40 decibel geluid veroorzaken. Dit is bepaald volgens de: ‘Handleiding Meten en rekenen Industrielawaai’.

 

Wij hopen dat we jullie op de hoogte hebben kunnen brengen van de nieuwe veranderingen op de woningmarkt in 2021. Heb je nog vragen over bepaalde onderdelen? Neem dan contact met ons op via 050 – 311 46 46 of mail naar info@boekholt-partners.nl.

Vragen? Vul onderstaand formulier in en we nemen z.s.m. contact met u op. 

Klanten beoordelen

9,3

Bekijk alle referenties

 

 

Partners in wonen: